În așteptarea lui Moș Nicolae

Postat pe 18 Dec 10:52 , 0 comments

Mai este foarte puțin timp până când Moș Nicolae va poposi în casele tuturor familiilor și va lăsa darurile în cizmulițele bine lustruite ale copiilor cuminți. Probabil că prichindelul tău știe că Moș Nicolae este un soi de Moș Crăciun, adică un bătrânel simpatic și generos, dar care nu se arată niciodată la chip. Spre deosebire de Moș Crăciun, acesta lasă daruri și jucării doar copiilor cuminței, cei obraznici sunt “răsplătiți” cu o nuielușă.

Moș Nicolae este o personificare a timpului îmbătranit care a preluat din Calendarul creștin numele și data de celebrare ale Sfântului Nicolae. În tradițiile românești, Moș Nicolae are atribuții străine de statutul său ierarhic: apare pe un cal alb, aluzie la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzește Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre țărâmurile de miază-noapte pentru a lăsa lumea fără lumină și căldură, este iscoada lui Dumnezeu pe lângă Necuratul, ajută văduvele, orfanii și fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor și salveaza de la înec corăbierii, apără soldații pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.

Legenda Sfântului Nicolae

Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita din cauza sărăciei din familia lor. Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritișului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea la ușa casei nobilului un săculeț cu galbeni.

Povestea s-a repetat întocmai și când a venit vremea de măritiș pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea și celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a facut bine fetelor sale. În acea noapte, nobilul a stat de pază și l-a văzut. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șosetă pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agățării șosetelor de șemineu. După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat sa păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentației de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neașteptat îi mulțumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeți cu aur făcuți cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur. De aici vine, așadar, obiceiul copiilor de a-și atârna șosetele sau de a-și pregăti încălțările în așteptarea lui Moș Nicolae.

Moș Nicolae împarte astăzi, asemenea lui Moș Crăciun, daruri celor mici. Mai veche este însă tradiția pedepsirii copiilor neascultători cu nuielușa lăsată în încălțările lor în noaptea de 18-19 decembrie. 

Ca sfânt, Moș Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Conform tradiției creștine, el pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credința lovindu-i cu nuiaua peste mâini.

Cadourile din ghetuțe

Cu mic cu mare, așteptăm cu nerăbdare venirea dimineții, oare nouă ce ne-a lăsat Moșul în ghetuțe?

Voi ați fost cuminți?

 

Vă dorim o zi minunată de Sfântul Nicolae și La mulți ani! celor care își sărbătoresc acum ziua de nume! Sursa www.copilul.ro

Ei copii și părinți, bunici și voi toți, este vremea să depanăm o poveste: povestea lui Moș Nicolae începe…

http://www.trilulilu.ro/video-animatie/mos-nicolae-povestea-lui-mos-nicolae